haaa... yang nie.. mmg favourite aku ni... mmm.. boleh tambah 2 pinggang nie... cara buat x la susah sangat... ikut jea arahan di bawah.. mesti jadi punya... slurrrrpppppp....
Bahan-bahan ( 4 org )
* kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan sebarang ikan
* kacang bendi 8 bji
* 2 biji cili potong dua
* 1 biji tomato
* 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
* sedikit halba campur
* santan pekat 1/2 cawan
* daun kari
* garam dan 1/2 cwn santan cair
* 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
* 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
* air
Cara-cara
1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air
perahan asam jawa
2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn
masukan daun kari
4. masukan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk dan kecilkan api
5. masak sehingga pecah minyak kemudian masukan sedikit air dan santan pekat
6. setelah mendedeh masukan pula kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,dan garam
secukup rasa.
kemudian hidang dan makan.. selamat mencuba yeaaa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan